Het Requiem is geschreven voor gemengd koor en klein vocaal ensemble. Het koor zingt Latijnse tekstfragmenten uit de traditionele dodenmis, aangevuld met citaten van de stoïcijnse filosoof Seneca, in een modern-klassieke toonzetting. De Nederlandse liederen van het ensemble, met teksten van de componist zelf, zijn wat lichter van toon. Enkele delen van het drie kwartier durende werk zijn dubbelkorig, waarin koor en ensemble ieder een eigen rol hebben. De combinatie van meeslepende Nederlandse en passende Latijnse teksten, alsook de grote variëteit aan muziekstijlen die Friederichs’ composities kenmerken, maakt het Requiem uniek in zijn soort.

Het Requiem werd in 2011 voor het eerst énvoor het laatst uitgevoerd door een projectkoor onder leiding van José Doodkorte. De herneming van het werk onder leiding van de componist zou in 2020 al plaatsvinden maar moest vanwege de coronapandemie enkele keren worden uitgesteld. Voor de concerten in 2023 is opnieuw een projectkoor van 26 leden samengesteld.  

Wilbert Friederichs
Wilbert Friederichs is zanger, componist, tekstschrijver en koordirigent. Hij verwierf landelijke bekendheid met onder meer a-capellakwartet Mezzo Macho en kleinkunsttrio Klater, waarvoor hij de meeste muziek en teksten schreef. Friederichs is muzikaal leider van diverse koren, waaronder het mannenensemble Dubbel Zes in Den Bosch, waarvan ook een aantal zangers aan dit project deelneemt. Hij woonde vanaf zijn studententijd in Nijmegen, tot hij in 2015 naar Oosterbeek verhuisde. Zie ook www.wilbertfriederichs.nl.

Concerten
Het Requiem wordt uitgevoerd op 19 maart in Nijmegen, op 25 maart in Oosterbeek en op 26 maart in Den Bosch. De entree bedraagt 10 euro. Zie voor meer informatie en reserveringen:  www.wmajeur.nl