Mariken door Cappella ad Fluvium o.l.v. Peter-Paul van Beekum en m.m.v. Peet Theeuwen
Bernulphuskerk, 23 november, 20.15 uur. Entree 14 euro in voorverkoop: www.adfluvium.nl
Ter plaatse 17 euro aan de kassa.
 
Vijfhonderd jaar geleden, in 1518, verscheen het verhaal over Mariken van Nieumeghen voor het eerst in druk. Dat gebeurde in Antwerpen bij drukkerij Willem Vorstermann. Al snel werd het verhaal populair in heel Europa, tot in het Midden-Oosten toe! En waarom ook niet, want het verhaal heeft alles in zich om tot de verbeelding te spreken: onschuld en verleiding, woede en wraak, maar ook boete, berouw en een happy end.
 
2018 is daarom Marikenjaar in Nijmegen. Met concerten en exposities, lezingen en conferenties, poëzie, een processie en andere (loop)evenementen eert de stad Nijmegen haar misschien wel beroemdste inwoner ooit. Heeft Mariken dan echt bestaan? We weten het niet zeker, maar doet dat ertoe?
 
Mariken woont in een dorpje bij Nijmegen bij haar oom, die priester is. Na een bezoek aan haar tante in de stad wordt ze ervan beschuldigd een verhouding met haar oom te hebben. Wanhopig bidt zij om hulp van God of van de duivel, dat maakt haar niet uit. Het wordt de duivel en in dit verhaal heet hij Moenen.
 
Via ’s Hertogenbosch vertrekt ze met hem naar Antwerpen, waar ze zeven jaar lang in zonde samenleven. Dan krijgt Mariken berouw. Ze probeert vergeving te zoeken, eerst bij een priester in Nijmegen, dan in Keulen bij de bisschop en uiteindelijk bij de paus in Rome. Van de paus krijgt ze drie ijzeren ringen om haar hals en armen, die pas zullen afvallen als haar zonden zullen zijn kwijtgescholden. In het Wittevrouwenklooster in Maastricht doet ze jarenlang boete, totdat de engel Gabriel haar van haar ketenen bevrijdt.
 
In dit programma volgen we Mariken op haar lange queeste. Peet Theeuwen vertelt het verhaal en Cappella ad Fluvium verzorgt bij elke ‘statie’ een passende muzikale illustratie.
 
Wij wensen u een mooie, spannende reis… maar bovenal een behouden aankomst!
 
 
Cappella ad Fluvium