Cordaid-man en betrokken katholiek René Grotenhuis zag over de hele wereld vele geloofsgemeenschappen. Hij raakte onder de indruk van de wereldwijde betekenis van de kerk. Vanuit dit perspectief schrijft hij met een scherpe blik over de Nederlandse en Europese Kerk, vooral als instituut.

Dit boek is kritisch over de dominant westerse neo-liberale invloed op de kerk. Het laat zien waarom haar macht nu na 16 eeuwen echt voorbij is en dat er een noodzakelijke afbraak van het instituut plaatsvindt. De kerk zal moeten leren loslaten om uit de klem te komen.

Ondertussen zijn er opvallende tekenen van vernieuwing. Met het optreden van Paus Franciscus is een niet-westerse en meer globale lijn ingezet waarin het institutionele model wordt verlaten. Hij ziet voor de kerk eerder een rol als veldhospitaal. Er wordt minder aandacht gevestigd op leerstelligheid en een zuivere kerk, maar juist meer op de gemeenschap, de dialoog en barmhartigheid.

machtRené Grotenhuis (1951) studeerde systematische theologie aan de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht. Van 2003 tot 2013 was hij algemeen directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Sinds 2013 is hij als associate researcher verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef meerdere boeken op het terrein van internationale samenwerking. (zie ook www.renegrotenhuis.nl)

Boekgegevens:
Auteur: René Grotenhuis | Titel: Van macht ontdaan – De betekenis van christelijk geloof voor de wereld van vandaag | Uitgeverij: Berne Media | Aantal pagina’s: 160 | ISBN 978-90-8972-150-1 | Verschijnen: 15 oktober 2016 | Reserveren kan via deze link.