In de veertiende eeuw zijn de franciscanen in Jeruzalem begonnen met een processie op Goede Vrijdag die de lijdensweg van Jezus volgde. In de loop der eeuwen heeft die processie zich verder ontwikkeld. Nu zijn in veel katholieke kerken beelden of schilderijen van (meestal) veertien kruiswegstaties te vinden. Zo ook in de Bernulphuskerk. Deze staties van kunstenaar Jan Toorop worden geprojecteerd tijdens deze uitvoering van de Via Crucis van Franz Liszt (1811-1886).

Liszt was vermoedelijk de eerste die muziek voor de kruisweg componeer­de. De Via Crucis is, vrijwel overal, uiterst sobere, verstilde muziek, die vooruitloopt op ontwikkelingen in de muziek van na 1900. Er bestaan meerdere versies van het werk, voor koor en solisten.

Het Liszt Quintet voert de Via Crucis uit met vier zangers en een pianist. Het Liszt Quintet bestaat uit:

Mies Jansen-Arends, sopraan
Bunna Arends, mezzosopraan-alt
Bouke Posthuma, tenor
Ger van der Werf, bas-bariton
Hans ten Hoopen, piano

Na de inleiding van drie coupletten uit de hymne Vexilla regis gezongen op een melodie die verwant is aan de gregoriaanse melodie van de hymne volgt de muziek bij de 14 staties.

De uitvoering door het Liszt Quintet begint om 15.00 u. in de Bernulphuskerk. Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Toegang is gratis. Vrijwillige bijdrage altijd welkom.

Ook na november blijft het mogelijk om van de staties te genieten en kunnen er nog steeds – op verzoek – rondleidingen worden gegeven.