Wat is een Thomasviering? Deze is ontstaan in het Finse Helsinki en is gericht op mensen van wie het geloof niet zo rotsvast is, die het niet zeker weten of reserves tonen. In het spoor van de discipel Thomas, die (ten onrechte?) de ongelovige genoemd wordt, gaan we gezamenlijk uitzoeken hoe hij heden ten dage ook ons kan inspireren.

Thomasvieringen zijn er voor twijfelaars met verlangen, voor gelovigen met vragen. Onbelangrijk is of je wel of niet bij een kerk behoort. Mensen mogen er zijn met hun twijfels, hoop en verlangen. De vieringen zijn bedoeld voor hen die op zoek zijn naar ruimte en rust, eenvoud en meditatie, verwondering en verrassing. Met name gericht op volwassenen, van alle leeftijden. Belangrijk is een sfeer van warmte, openheid, respect en een eigentijdse uitstraling.

De viering heeft een pastoraal karakter, geleid door verschillende mensen met eigentijdse gebeden, muziek, zang, dans, en als u dat zelf wenst eigen inbreng en creativiteit. Vier elementen staan centraal: bijbellezing, gebed, heilige chaos en gezamenlijke maaltijd. Belangrijk element is de “heilige chaos” . De gelegenheid bij uitstek waar mensen zich kunnen uiten over wat hen bezighoudt. Daarvoor kan men kiezen uit verschillende mogelijkheden bv. stille meditatie in de kapel, een kaarsje branden, gesprek met anderen of met een pastor, bloemschikken, luisteren naar muziek, formuleren van gebeden, bijwonen van een korte diapresentatie, beweging rond het thema “leven” etc. Na deze “chaos”, die overigens in een rustige meditatieve sfeer verloopt, wordt het eerste deel van de viering besloten met gebeden en volgt een gezamenlijke maaltijd. Deze maaltijd vormt een hoogtepunt van contact tussen de deelnemers. Brood en wijn worden gedeeld, de gemeenschap gevierd. Tot slot dekt een collecte de kosten van de maaltijd en draagt vooral bij aan een wisselend goed doel. 

Deze vieringen vallen onder de Raad van Kerken Oosterbeek-Wolfheze-Doorwerth-Heveadorp